Hogyan lehetséges egy meglévő napelem rendszer bővítése?

Vannak olyan esetek, amikor a család már megtette a lépéseket afelé, hogy többé ne kelljen rezsit fizetniük. Egy idő után azonban mindez nem elég, hiszen a folyamatos fejlődésnek hála, a panelek nem képesek megfelelő mennyiségű energiát előállítani. Ilyenkor szinte csak és kizárólag a bővítés jöhet szóba, ami bár lehetséges, nem annyira egyszerű mutatvány.

 

Ebben a cikkben pontosan arról lesz szó, hogyan tehetjük meg mindezt, hogyan bővíthetünk ki egy már meglévő napelemes rendszert.

Mit érdemes figyelembe venni a tervezés során?

Egy meglévő rendszert bármikor ki lehet egészíteni, azonban nagyon fontos, hogy alaposan megtervezzük a bővítést. Ehhez arra lesz szükség, hogy felmérjük a meglévő rendszer méretét, így meg tudjuk állapítani, hogy milyen további kapacitásra lesz szükség. A tervezésben egy szakember, egy napelem szakértő, esetleg egy elektromos mérnök is a segítségünkre lehet. Ezt is érdemes figyelembe venni a napelem rendszer bővítésénél az ST Solar szerint.

 

Emellett nem árt ellenőrizni, hogy a mostani paneleket lehet-e bővíteni, hiszen a további darabokat és invertereket össze kell majd hangolni a már meglévő berendezésekkel. Előfordulhat, hogy az új panelekhez új inverter is kelleni fog, hiszen ez alakítja át a napenergiát villamos árammá. Végezetül a bővítés során fontos, hogy a paneltáblákat ugyanúgy kössék be, mint ahogy azt anno a meglévőknél tették, ehhez pedig minden esetben szakember segítségére lesz szükség. A legjobb ugyanazt a céget megbízni a feladattal, aki valószínűleg ugyanúgy elvégzi a szükséges karbantartási munkálatokat, mint korábban tette.

 

Ne felejtsünk el arról sem meggyőződni, hogy szükség van-e további engedélyekre az illetékes hatóságtól, az önkormányzattól, hiszen a dokumentumokat nem árt időben beszerezni. Ha mindez megvan, akkor az új panelek hozzáadása után lényeges, hogy folyamatosan ellenőrizzük és monitorozzuk a rendszer teljesítményét, hogy meggyőződhessünk arról, minden megfelelően működik.

A napelemes rendszer bővítésének előnyei

Az új panelek felhelyezése fontos lépés a megújuló energiatermelés növelésében. Ehhez azonban számos tényezőt figyelembe kell venni. Az említett dolgok azonban semmit sem jelentenek, ha a bővítésnek nem lenne több előnye, mint hátránya. De vajon miért éri meg mindez?

 

A legfontosabb, hogy a kiegészítés lehetővé teszi a több energia termelését, ami csökkentheti az elektromos áram díját, de akár teljesen le is tudja azt nullázni. Emellett csökkenthetőek vele a káros környezeti hatások, mint a szén-dioxid-kibocsátás, aminek köszönhetően így hozzájárulhatunk a fenntartható energiatermeléshez.

 

Fontos érv még, hogy a meglévő rendszerrel összehangolt új napelem panelek növelhetik a rendszer hatékonyságát, valamint annak hozamát. A beruházás is gyorsabban megtérülhet. A napelem rendszerrel felszerelt ingatlan értéke ráadásul jelentősen megnő, ami értékesítés esetén lehet egy igen fontos tényező. Végezetül pedig lehetőséget adunk magunknak arra, hogy a hűtőszekrény működtetése, a fűtési számla lenullázása mellett akár még az elektromos autó töltését is ingyen megúszhassuk.

Milyen problémák jöhetnek szóba?

Senki sem szeret a problémákra gondolni, azonban a bővítés során is felmerülhetnek olyan gondok, amik áthidalhatatlanok, vagy csak kellemetlenül érintik a családot. Először is, a napelemes rendszer kiegészítése költséges, hiszen az új panelek, az inverterek, valamint az esetleges elektromos munkák sincsenek ingyen. Amennyiben a tervezés során nem figyelnek minden kulcsfontosságú dologra, előfordulhat, hogy az új elemek hatékonysága csökken, ami tulajdonképpen felesleges pénzkidobás.

 

Ami még problémát szokott okozni, az a térhiány, hiszen a tető szerkezete is véges nagyságú. A kiegészítésnek szánt panelek elhelyezése és telepítése során, lehetővé kell tenni a kellő nagyságú helyet, mindezt úgy, hogy az megfelelő szögű legyen, hiszen csak így tudnak közel maximális hatékonysággal termelni. Nem beszélve arról, hogy előfordulhat, a meglévő rendszer már elhasználódott, nem túl korszerű, így az új kiegészítés kiépítése sem segít a régi teljesítményének növelésén.

 

A legfontosabb azonban, hogy a napelemes rendszer bővítése az egész család és társadalom számára hasznos lehet. A befektetés ugyanis viszonylag rövid távon megtérül, nem beszélve arról, hogy így sokkal kisebb terhet jelentünk a környezetünk számára.

Eu Üzlet

Vélemény, hozzászólás?

Következő cikk

A kopaszodás kezelése és megelőzése modern módszerekkel

szo nov 11 , 2023
A kopaszodás egy olyan természetes folyamat, amely sokakat érint, függetlenül nemtől vagy életkortól. Mindazonáltal, az érintettek számára ez gyakran okozhat önbizalomhiányt és komoly lelki terhet. A modern orvostudomány és kozmetika már számos módszert kínál a kopaszodás kezelésére és megelőzésére. A kopaszodás oka gyakran genetikai, de hormonális változások, stressz és egyéb […]
kopaszodás

Ezt látnod kell