Nem érdemes mindig a legolcsóbb műanyag nyílászárót keresni

Szerintünk minden vásárlás előtt érdemes tájékozódni az árakról. Ez különösen így van, amikor hosszabb távra tervezünk: és ez a kategória az, amikor általában a legolcsóbb termékek nem a legjobb választások. Hiszen ha valamit hosszú ideig, rendszeresen tervezünk használni, legyen szó egy autóról vagy egy ablakról, hosszabb távon sokkal inkább ki fognak jönni az esetleges hibák és a különbségek a magasabb minőségű és a kevésbé minőségi termékek között.

 

Nyílászárók esetén milyen költségekkel kell számolni?

A legfontosabb költség, amikor több évtizedre előre gondolkodunk, az a karbantartási költség. Egy minőségi nyílászáró sokkal kevesebb karbantartási költséget is jelent hosszú távon.

Ezt azért is emeljük ki, mert a közhiedelemmel ellentétben a műanyag ablakok karbantartása ugyanolyan fontos, mint a fa ablakoké. Ez azonban nem jelenti azt, hogy ugyanannyi időt és energiát kellene ráfordítani, szerencsére.

 

Mire kell odafigyelni egy műanyag nyílászáró karbantartása során?

Kezdjük a jó hírrel: nem kell az ablakok tok- és szárnyfelületét ellenőrizni, mint a fa ablakok esetében, és felületkezelést sem kell elvégezni. A műanyag ablakok karbantartása a megfelelő tisztítás körül forog. Ez különösen fontos azon gyártók esetében, akik ehhez kötik a garanciát.

A legfontosabb lépés a a műanyag ablak vasalatának a tisztítása, a zárszerkezet olajozása. A vasalat a gyártási folyamat végén szilikon zsírral van bevonva, de ez nem áll el örökké: lassan kiszárad, és magához vonzza a port a levegőből.

 

Milyen olajat használjunk?

A legjobb megoldás valószínűleg a varrógépolaj vagy a műszerolaj. És honnan tudjuk, hogy mikor kell olajozni? Ha ügyesek vagyunk a naptárral, beütemezhetünk évi egy olajozást és karbantartást a műanyag ablakainkra, de enélkül is fel fog tűnni, ha nagyon régen olajoztunk. Ezt először egy fémesen súrlódó hang, majd a kilincs egyre nehezebb mozgatása jelzi majd. Ez azt jelenti, hogy felgyülemlettek a szennyeződések, ekkor egy jó megoldás lehet a jól ismert WD40 olajspray használata, ez könnyedén megbirkózik a szennyeződésekkel.

A zárszerkezet olajozás-technikája során fontos, hogy kétszer vagy háromszor nyissuk ki és csukjuk be a zárat. Így az olaj elér az összes szennyeződéshez, és rögtön érezni fogjuk a különbséget. A lecsöpögő fekete olajos lé mutatja, hogy milyen sok szennyeződéstől szabadultunk meg.

Tehát a zárszerkezethez használjunk WD40-et, de a további olajozásra, ahogy említettük, a varrógépolaj vagy a műszerolaj a leginkább megfelelő.

 

Ne feledkezzünk el a gumitömítésekről sem!

Az olajozás mellett a tömítőgumi „puhítása” is elengedhetetlen, erre a szilikon spray és a glicerin a legalkalmasabb. Az előbbit például barkácsboltokban, az utóbbit pedig gyógyszertárakban találhatjuk meg.

Emellett figyeljünk rá, hogy a kicsúszott tömítőgumit mindenképp tegyük vissza a helyére.

Eu Üzlet

Vélemény, hozzászólás?

Következő cikk

Miért egyre kedveltebb a fekete edény mosogatógép?

szo márc 13 , 2021
A vendéglátásban dolgozók egyik legnagyobb feladata a különféle fazekak, lábasok, tepsik és edények mosogatása, mivel ezek nem férnek bele a fehér edény mosogatógépekbe, így külön alkalmazottak szükségesek a tisztán tartásukhoz. Ennek oka az, hogy a legtöbb fekete edény mosogatógép drágább a fehérekhez készített gépeknél, esetleg a tulajdonosok félnek a nagyobb […]

Ezt látnod kell